Een kinderprofiel aanmaken op Netflix is al een aardige tijd mogelijk. Er is al flink wat mogelijk sinds 7 april 2020, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Hier lees je de huidige mogelijkheden wat betreft Netflix Nederland en de functionaliteiten die er helaas nog niet zien.

– Kinder profiel zie hier, leeftijdsclassificatie Netflix NL
Hierin kun je bijv. voor een kind van 5 alleen kiezen tussen peuter/kleuter ‘Alleen voor peuters en kleuters’ en dan alles van alle leeftijden tot en met 4 jaar te zien krijgen. De volgende groep is gelijk ‘Voor oudere kinderen en jonger’ 6-9 jarigen wat echt teveel van het goede is terwijl er series zijn die met 6 jaar te zien zijn en naar ons idee geschikt zijn, maar doordat die van 9 jaar eraan gekoppeld zit is dit niet geschikt. Wij hebben eerst nog geprobeerd alerlei films en series met een duimpje omlaag te geven, maar dit is niet bij te houden zodra er nieuw materiaal verschijnt. Telefonisch had de Nederlandse klantenservice van Netflix ook geen alternatief en ze gaven aan dat ze dit vaker horen. Wij lazen dat Videoland wel de optie heeft voor een profiel van alle leeftijden (AL) tot 6 jaar, naast 6-9 jaar. Daarnaast heeft het Nederlandse Kijkwijzer ook een afzonderlijke categorie voor 6 jaar en voor 9 jaar.

– Ouderlijk toezicht zie hier
Dit is eindelijk sinds 7 april 2020 mogelijk om per profiel dit in te stellen voor wat betreft de code optie, dus je kunt de volwassen account bij inloggen met een code beveiligen en deze hoeft alleen na het aanklikken van het profiel 1 keer te worden ingevuld om zo allerlei series of films te kijken binnen dat profiel.

Ook wilden wij nog even kwijt dat we verbaasd blijven dat de kinder profielen ook documentaires over bijvoorbeeld de tweede wereld oorlog of het Britse koningshuis ook ertussen verschijnen omdat deze geclassificeerd zijn als ‘alle leeftijden’ (AL). Door duimpjes naar beneden te doen krijg je ze vervolgens er wel uit in de overzichten echter hiermee haal je ze niet volledig weg. Ook vragen wij ons af hoe een (Engelstalige) serie zoals ‘Fuller House’ op AL staan en niet 6 of 9 jaar, waardoor ook deze tussen het kinder profiel terecht komen voor peuters en kleuters (tot en met 4 jaar).

bron: Appletips.nl

– Films / Series blokkeren per profiel
Het is sinds 7 april 2020 mogelijk om films en series niet tonen in een bepaald profiel door handmatig de series of film naam in het administratie gedeelte per profiel te blokkeren. Dit kan overigens alleen via een desktop/laptop aangezien dit helaas niet werkt in de mobiele apps. Via de ‘YourAccount‘ pagina kun je alles instellen.

Wat kan wel, maar kost nog steeds een extra handeling:
Om de kijkgeschiedenis van een ‘Kids’ profiel aan te passen moet je nog steeds het Kids profiel vinkje even uitzetten om de geschiedenis op te schonen.

Wij krijgen het alleen niet voor elkaar als je bent ingelogd als ‘admin’ de profielen van de kids qua kijkactiviteit op te schonen ‘Hoe verberg ik titels in mijn kijkactiviteit?‘. Hier moet je dus nog steeds het kinder account aanpassen naar een volwassen acocunt om de kijkgeschiedenis te wissen. Er staat op de pagina dan ook nog steeds “Titels in Kids-profielen kunnen niet worden verborgen.” Dat is wel nog steeds erg onhandig.

Kijk voor meer informatie ook de volgende pagina’s:
De nieuwste instellingen voor ouderlijk toezicht
Ouderlijk toezicht op Netlix
Leeftijdsclassificaties kiezen of series blokkeren
Profielen vergrendelen of ontgrendelen / Je accountpincode beheren

Screenshot Netflix profielen
Screenshot Netflix Kids profiel instellingen